Tüp Bebekte Başarıyı Arttıran Yöntemler
Eylül 29, 2021Spermiogram || Sperm Testi || Semen Analizi
Eylül 29, 2021Yumurtaların Uyarılması ve Geliştirilmesi
Normal bir kadında her ay düzenli olarak 1 ve ya 2 yumurta oluşmaktadır. Bu tedavide amaçlanan hedef ise çok sayıda ve iyi yumurta elde edebilmektir.
Yumurtaların gelişimini sağlamak için gerekli görülen çeşitli hormon preparatları kullanılmaktadır. Tüp bebek ve benzeri yardımcı üreme tekniklerinde bu ilaçların kullanılmasının nedeni daha çok yumurta ve embriyo elde ederek oluşturulması amaçlanan gebelik şansını arttırmaktır. Bunun yanında hastaya fetüsün sinir sisteminde oluşabilecek anormallikleri önlemek amacıyla folik asit desteği de başlanmaktadır.
Hastanın yaşına, yumurtalıkların rezervi ve kan hormon değerlerine bakılarak kişiye en uygun belirlenmiş olan tedavi yöntemi ve ilaç dozuna göre tedaviye başlanır. Tedavi için hastamızın adet kanamasının ikinci veya üçüncü gününde bazal ultrason incelemesi ile yumurtalıklar değerlendirilir ve kanda östrojen tayini yapılır.
Yumurtalıkları uyarma tedavisi başladıktan sonra hasta, belirli aralıklarla ultrasonografik muayeneye çağrılır. Bu kontrollerde ki amaç gelişen foliküllerin sayısını ve büyüklüğü kontrol etmektir. Uygulanan Tüp bebek tedavisinde ki amaç mümkün olduğunca fazla sayıda en iyi ihtimalle 10-12 adet, 16-20 mm boyutlarında folikül elde etmektir.
Kontroller arasında ilaç dozunu ayarlamak için hastamızdan hormon tetkikleri de istenebilir. Bu esnada hastamızın rahim içini döşeyen endometrium tabakası da ultrason muayenesi ile kontrol edilip değerlendirilir. Yumurta gelişimi 10 ila 12 gün sürmektedir. Tedavi sonuna doğru hastamızın gün aşırı kontrole gelmesi gerekmektedir. Foliküller yeterli büyüklüğe eriştiği zaman son uygulamayı sağlamak amacıyla hastamıza HCG(Human Chorionic Gonadotropin) halk arasında çatlatma iğnesidiye bilinen enjeksiyon uygulanır. Çatlatma iğnesi hastaya uygulandıktan 32 ila 36 saat arasında Yumurta toplama işlemi gerçekleşmektedir.