İnfertilite

Kısırlık Nedir?

Kısırlık yani tıbbi adıyla ‘İnfertilite’, dünya genelinde çiftlerin yaklaşık olarak %25’ini etkileyen bir sorundur. Kısırlık, Dünya Sağlık Örgütü tarafından herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulamayan, cinsel yönden aktif bir çiftin bir yıl içerisinde gebelik elde edememesi olarak tanımlanmıştır.



Kısırlık problemi 1/3 oranında erkekler, 1/3 oranında kadınlar ve 1/3 oranında her iki partnerden kaynaklanan sorunlardan dolayı gelişmektedir. Kısırlık problemi yaşayan çiftlerde her iki partnerinde tedavi kapsamında değerlendirilmesi önem taşımaktadır. Kısırlık üreme sistemi ile ilgili bir sebebe bağlı olabileceği gibi birkaç faktörün birleşmesi ile de gerçekleşebilmektedir. Üreme sisteminin işlevini yerine getirme yeteneğini bozan kısırlığın tedavisinde uygulanan güvenilir ve etkili birçok yöntem mevcuttur.



Kadınlarda İnfertilite (Kısırlık) Nedenleri


 


Kadınlarda infertilite nedenlerinin %35’ini tüplere ait bozukluklar oluşturmaktadır. Gebelik oluşabilmesi için vajinaya boşalan spermlerin tüplerden yumurtaya ulaşması gerekmektedir. Tüplerde hasar veya yapışıklık bulunması infertiliteye neden olabilmektedir.

Endometriozis yani çikolata kisti kadınların %35'inde tek başına infertilite nedenidir.

Düzensiz veya anormal yumurtlama sık görülen kadın infertilitesi nedenleri arasında yer almaktadır. Yumurtlama olmaması yani anovulasyon kısırlık ve adet düzensizliğinin en önemli nedenidir.

Rahim ağzı yani Serviks kaynaklı sorunlarda infertilite gelişmesine neden olabilmektedir. Spermleri etkisiz hale getiren salgılar nedeniyle infertilite gelişebilmektedir.

Rahimde yapışıklık ve myomlar nedeniyle de kadınlarda infertilite gelişebilmektedir.

Kadınlarda yaş alımı infertilite gelişmesi riskini arttıran faktörler arasında yer almaktadır.

İnfertil çiftlerin %5-10’unda tüm testler normal bulunmaktadır ve bu durum izah edilemeyen infertilite olarak tanımlanmaktadır.


Kadın İnfertilitesi ile ilgili tüm
sorularınız için bize ulaşın(0530) 877-10-57


Erkeklerde İnfertilite (Kısırlık) Nedenleri


 


Erkek üreme sistemi beynin alt kısmında yer alan hipotalamustan başlayarak testislerde sonlanmaktadır. Erkeklerde üreme sistemi anatomik lokalizasyonuna göre bölümlere ayrılarak değerlendirme yapılmaktadır.


Erkeklerde infertilite nedenleri arasında hipotalamus ve hipofizi etkileyen hormonal bozukluklara oldukça sık rastlanmaktadır.

Testis fonksiyonunda bozulmayan neden olan ve testiste sperm yapımını bozan her türlü durum infertilite gelişmesine neden olabilmektedir. Testis enfeksiyonları, testis travmaları, inmemiş testis ve genetik bozukluklar erkek infertilitesinin sık görülen nedenleridir.

Testiste oluşan spermin genital sistemden dışarı atılmasına engel olan tüm nedenler erkeklerde infertilite gelişmesine neden olmaktadır. Sperm hareket bozukluğu, enfeksiyonlar, sperm kanallarında gelişen sorunlar erkeklerde kısırlığa neden olabilmektedir

Peniste şekil bozuklukları, prostat ameliyatı ve ilaç kullanımı gibi nedenlerde erkek infertilitesine neden olabilmektedir.


Erkek İnfertilitesi ile ilgili tüm
sorularınız için bize ulaşın(0530) 877-10-57

Hakkımda

Prof. Dr. Fatih Şendağ

Kadın Hastalıkları, Robotik Cerrahi, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

İnfertilite nedenleri arasında yer alan çikolata kisti, myom, polikistik over tedavilerinde laparoskopik cerrahi ve robotik cerrahide uzman. Aşılama tüp bebek ve günümüz teknolojileri bilimsel gelişmeleri ile mümkün olan infertilite tedavileri konusunda 2005 yılından beri hizmet vermekte. Devamı


dr@fatihsendag.com
0530 877 10 57

Bizi seçtiğiniz için teşekkürler

Sizden Gelenler

  • Sibel A.
    Çanakkale'den geldim ve Fatih Şendağ doktorumdan çok memnun kaldım güleryüzü ve memnuniyetinden dolayı.Gayet başarılı bir doktor.İnşallah bebeğimizi kucamıza alınca daha çok sevinicez saygı ve sevgilerimizle.
    Sibel A.
  • Canan Yorulmaz
    2016 yılında tüp bebek tedavisine başladım. Beş defa başarısız transfer ile sonuçlandı. Bu olumsuzlukların sonucunda doktor arayışına başladık. Aile dostumuzun tavsiyesi ile Prof.Dr. Fatih Şendağ doktorumuzu tanıdık. İlk görüşmemizde adonomiyozis olduğunu ve bu şekilde hamileliğin zor olduğunu ifade etti. Ameliyat olmam gerektiğini, ben ve eşimle beraber daha önceki beş defa başarısızlıkla sonuçlanan tüp bebek tedavisini göz önünde bulundurarak, Prof.Dr. Fatih Şendağ çok başarılı bir doktor olduğu ve O’na güvendiğimiz için ameliyat olmaya karar verdik. Ameliyatım çok başarılı geçmesi, operasyon sonrası bize her konuyu ve tedaviyi titizlikle anlatması, Doktorumuz Fatih Şendağ’ı tanımamız bizi çok mutlu etti.
    Canan Yorulmaz

Detaylı Bilgi İçin

Bize Ulaşın