Gebelik Takibi
Riskli Gebelik Nedir?
Anne ve bebeğin hayatını tehdit edebilen riskli gebelikle gebelik takibi sırasında gelişebildiği gibi annenin gebelik öncesinde var olan sağlık problemleri nedeniyle gebelik başlangıcında da görülebilir. Riskli gebeliklerin alanında uzman hekimler tarafından titizlikle takip edilmesi oldukça önemlidir.
Gebelik sürecinde hafif belirtili hastalıklar görülebileceği gibi anne ve bebeğin hayatını tehdit edebilecek ciddi hastalıklarda gelişebilmektedir. Anne ve bebeğin gebelik sırasında sağlık sorunu yaşama riskinin yüksek olduğu durumlar yüksek riskli gebelik olarak adlandırılmaktadır. Tüm gebelerin ortalama %8’inde riskli gebelik gelişmesine neden olabilecek durumlar görülmektedir.
Riskli Gebelik Gelişmesine Neden Olabilecek Faktörler
Gebelik Öncesi Annede Var Olan Hastalıklar
Gebelik öncesinde annede hipertansiyon, diyabet, epilepsi, astım, kanama bozukluğu gibi kronik hastalıklar olması gebelik dönemi ve doğum sonrasında anne ve bebek için hayati risk oluşturabilir. Bu nedenle mutlaka riskli gebelik olarak değerlendirilip takip edilmesi gerekir.
Gebeliğin Başında Oluşan Nedenler
Anne adayının 35 yaş üstünde olması veya 17 yaş altında olması, anne adayının daha önceki gebeliklerinde ölü doğum veya anomali olması gibi durumlarda gebelik riskli olarak değerlendirilir. Anne adayının aşırı kilolu olması veya aşırı zayıf olması, çok fazla doğum yapmış olması gibi faktörler riskli gebelik olasılığını arttırmaktadır.
Gebelik Takibi Sırasında Ortaya Çıkan Sorunlar
Gebelik sürecinin devam ettiği sırada meydana gelen kanama, su gelmesi, erken doğum riski, düşük tehlikesi ve gebelik zehirlenmesi gibi durumlardır.
Bebekten Kaynaklanan Gebelik Sorunları
Fetusta anomali görülmesi, Fetal tarama testlerinde risk saptanması, bebekte gelişme geriliği tespit edilmesi durumunda da riskli gebelik takibi uygulanmaktadır. Gebeliklerde durum hızlı şekilde değişebildiğinden anne adaylarının gebelik takibini aksatmadan rutin kontrollere gitmesi oldukça önemlidir.
Hamileliğiniz ile ilgili
sorularınız için bize ulaşın(0530) 877-10-57
Hakkımda
Prof. Dr. Fatih Şendağ
Kadın Hastalıkları, Robotik Cerrahi, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
İnfertilite nedenleri arasında yer alan çikolata kisti, myom, polikistik over tedavilerinde laparoskopik cerrahi ve robotik cerrahide uzman. Aşılama tüp bebek ve günümüz teknolojileri bilimsel gelişmeleri ile mümkün olan infertilite tedavileri konusunda 2005 yılından beri hizmet vermekte. Devamı