Tüplerde Tıkanıklık ve Tüp Bebek Tedavisi
Kadın üreme sisteminde bir ucu rahime diğer ucu yumurtalıklara açılan içi boş tüp şeklinde uzanan yapı fallop tüpü olarak adlandırılan yapı fallop tüpü olarak adlandırılmaktadır. Kadınlarda görülen infertilite vakalarının büyük bir kısmı tüplerde tıkanıklıktan kaynaklanmaktadır. Gebelik gelişmesi için sağlıklı tüplere ihtiyaç vardır. Tüplerde tıkanıklık görülmesi sıvı birikmesi dolayısıyla gebe kalmayı engeller aynı zamanda tüp bebek yönteminde başarı şansını azaltır.
Tüplerde Tıkanıklık Gelişmesinin Nedenleri Nelerdir?
Tüplerin iç çeperlerinde tıkanıklık gelişebilir ve dış kısmında çevre dokulara yapışıklık görülebilir. Tüplerin iç kısmını kaplayan hücrelerin fonksiyonlarında bozulma görülebilir. Gebelik süreci öncelikli olarak tüplerde başlar ve tüplerde tıkanıklık gelişmesi durumunda yumurtalar tüplere geçemez. Spermler tüplere geçse dahi tüpe ulaşarak yumurtayı dölleyemez. Bazı vakalarda döllenme gerçekleşse de embriyo tüpte kalır, rahme ulaşamaz ve dış gebelik gelişir. Tüplerde gelişen tıkanıklığın en sık görülen sebebi genital bölge enfeksiyonlardır. Cinsel ilişki nedeniyle bulaşan enfeksiyonlar, pelvik enfeksiyonlar ve spiral kullanımı, düşük ve doğum sonrası enfeksiyonlar sonucunda tüplerde yapışıklık ve tıkanıklık oluşabilmektedir. Çikolata kisti yani endometriozis nedeniyle de gelişebilen tüp tıkanıklığı genellikle herhangi bir belirti göstermemektedir. Karın içi ameliyatları ve dış gebelikte tüplerde tıkanıklığa neden olabilmektedir. Tüplerde tıkanıklık rahim filmleri ve detaylı bir ultrasonografi muayenesi ile teşhis edilebilmektedir.
Tüp Bebek ve Tüplerde Tıkanıklık
Gebeliğin sağlanması için tüplerin sağlıklı olması oldukça önemlidir. Tüpler çok narin yapıdadır ve temel işlevleri spermle yumurtayı birleştirmektir. Tüplerin yapısında herhangi bir nedenle bozulma geliştiğinde eski fonksiyonlarına dönmesi oldukça zordur. Günümüzde gelişen tüp bebek yöntemleriyle tüplerde tıkanıklık olsa dahi sperm ve yumurtanın laboratuar ortamında döllendirilip embriyonun rahim içine enjekte edilmesiyle gebelik sağlanabilmektedir. Tüplerde sıvı birikmesi gelişmesi durumunda döllenen embriyoların rahime tutunma şansı azalmaktadır. Bu nedenle tüplerde sıvı birikmesi durumunda sorunlu tüplerin çıkartılması gerekmektedir. Tüplerin çıkartılması günümüzde endoskopik yöntemlerle uygulanabilmektedir. Tüp bebek tedavisinde başarı sağlanabilmesi için öncelikle mutlaka tüplerde görülen sorunların tedavi edilmesi gerekmektedir. Tüplerde sorun olması durumunda aşılama yöntemi gibi yöntemlerdense tüp bebek yöntemi tercih edilmelidir.
İnfertilite (Kısırlık) ile ilgili tüm
sorularınız için bize ulaşın(0530) 877-10-57
Hakkımda
Prof. Dr. Fatih Şendağ
Kadın Hastalıkları, Robotik Cerrahi, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
İnfertilite nedenleri arasında yer alan çikolata kisti, myom, polikistik over tedavilerinde laparoskopik cerrahi ve robotik cerrahide uzman. Aşılama tüp bebek ve günümüz teknolojileri bilimsel gelişmeleri ile mümkün olan infertilite tedavileri konusunda 2005 yılından beri hizmet vermekte. Devamı
dr@fatihsendag.com
0530 877 10 57
