Kadınlarda İnfertilite

Kadın Kısırlığının Nedenleri?

Kadın kısırlığının en sık rastlanan sebepleri arasında tüp tıkanıklığı, endometrioz, yumurtlama bozuklukları, polikistik over sendromu, erken menopoz gibi nedenler vardır.


Tüplerde Tahribat veya Tıkanık:Tüplerde tahribat genellikle iltihaplanması sonucu olur. Klamidya en sık sebebidir bunun. Tüplerdeki enfeksiyon fark edilmeyebilir veya ağrıya da sebep olabilir. Tüplerdeki tahribat hamilelik esnasında embriyonun tüpten rahme gidemeyişine sebep olabilir (Dış Gebelik).

Endometrioz: Endometrioz rahim iç tabakasında bulunan ve her ay adet kanaması şeklinde dışarıya dökülen endometriumun vücutta rahim dışında bir yere yerleşmesi ve yumurtalık, rahim veya fallop tüplerin fonksiyonunu etkilemesi olarak tanımlanır. Endometrioz yara dokularına ve iltihaplara sebep olabilir. Pelvik ağrı ve kısırlık başta gelen semptomlarıdır.

Yumurtlama Bozuklukları: İnfertilite sebepleri bazen yumurtlama bozukluklarından kaynaklanır. Beyindeki yumurtlamayı düzenleyen kısmın bozulması ile LH ve FSH hormonlarının seviyesi azalabilir. Hormon sistemdeki küçük değişiklikler bile yumurtalıklardan yumurta bırakılmasına engel olabilir.

Yüksek Prolaktin: Prolaktin hormonu göğüslerin süt üretimini uyarır. Bu hormonun hamile olmayan veya emzirmeyen kadınlardaki yüksekliği yumurtlamayı etkiler. Prolaktin seviyesindeki yükseklik hipofiz tümörüne de işaret edebilir. Bazı ilaçlar prolaktin seviyesini yükseltebilirler..

Polikistik Over Sendromu (PCOS): Bu durumda vücut çok fazla androjen hormonu üretir, bu da yumurtlamayı etkiler. Polikistik Over Sendromu insülin direnci ve obezite ile de ilgilidir.

Erken Menopoz: Erken menopoz menstural döngünün yokluğu ve yumurta folliküllerinin 40 yaşından evvel azalmasıdır. Bunun sebebi genellikle bilinmese de, bağışıklık sistemi rahatsızlıkları, sigara alışkanlığı, radyasyon veya kemoterapi gibi bazı durumlar bununla ilişkilidir.

Rahim Fibroidleri: Fibroidler rahim duvarında yer alan iyi huylu tümörlerdir ve 30lu - 40lı yaşlardaki kadınlarda sık rastlanırlar. Bunlar, fallop tüpleri tıkayarak infertiliteye yol açabilir.

Pelvik Adezyonlar: Bunlar, pelvik enfeksiyon, apandisit, karın veya pelvik operasyon sonrası oluşan yara dokularıdır ve organları birbirine bağlarlar.


Diğer Sebepler


İlaç Kullanımı :Geçici infertilite belli bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak gelişebilir. İlaç kullanımı bırakıldığında infertilite de geçer.

Tiroid Problemleri: Tiroid bezindeki aksaklıklar, çok fazla veya çok az tiroid hormonu salgısı gibi, adet döngüsünü etkileyerek infertiliteye neden olabilir.

Kanser ve Tedavisi: Özellikle kadın üreme sisteminde meydana gelen kanserler infertiliteye yol açabilirler. Radyasyon ve kemoterapi de kadının üreme becerisini etkiler.

Diğer Tıbbi Durumlar: Geç ergenlik, adet olamama, karaciğer rahatsızlığı, diyabet gibi rahatsızlıklar da kadında kısırlığa neden olabilir.

Kafein Alımı: Aşırı kafein tüketimi de infertiliteye yol açabilir.


Kadın İnfertilitesi ile ilgili tüm
sorularınız için bize ulaşın(0530) 877-10-57

Hakkımda

Prof. Dr. Fatih Şendağ

Kadın Hastalıkları, Robotik Cerrahi, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

İnfertilite nedenleri arasında yer alan çikolata kisti, myom, polikistik over tedavilerinde laparoskopik cerrahi ve robotik cerrahide uzman. Aşılama tüp bebek ve günümüz teknolojileri bilimsel gelişmeleri ile mümkün olan infertilite tedavileri konusunda 2005 yılından beri hizmet vermekte. Devamı


dr@fatihsendag.com
0530 877 10 57

Bizi seçtiğiniz için teşekkürler

Sizden Gelenler

  • Sibel A.
    Çanakkale'den geldim ve Fatih Şendağ doktorumdan çok memnun kaldım güleryüzü ve memnuniyetinden dolayı.Gayet başarılı bir doktor.İnşallah bebeğimizi kucamıza alınca daha çok sevinicez saygı ve sevgilerimizle.
    Sibel A.
  • Canan Yorulmaz
    2016 yılında tüp bebek tedavisine başladım. Beş defa başarısız transfer ile sonuçlandı. Bu olumsuzlukların sonucunda doktor arayışına başladık. Aile dostumuzun tavsiyesi ile Prof.Dr. Fatih Şendağ doktorumuzu tanıdık. İlk görüşmemizde adonomiyozis olduğunu ve bu şekilde hamileliğin zor olduğunu ifade etti. Ameliyat olmam gerektiğini, ben ve eşimle beraber daha önceki beş defa başarısızlıkla sonuçlanan tüp bebek tedavisini göz önünde bulundurarak, Prof.Dr. Fatih Şendağ çok başarılı bir doktor olduğu ve O’na güvendiğimiz için ameliyat olmaya karar verdik. Ameliyatım çok başarılı geçmesi, operasyon sonrası bize her konuyu ve tedaviyi titizlikle anlatması, Doktorumuz Fatih Şendağ’ı tanımamız bizi çok mutlu etti.
    Canan Yorulmaz

Detaylı Bilgi İçin

Bize Ulaşın