Miyomlar Tüp Bebek Tedavi Başarısını Etkiler mi?
Her 10 kadından 3’ünde görülen miyomlara özellikle üreme çağındaki kadınlarda rastlanır. Miyomlar adet düzensizliği, pelvik bölgede baskı ve ağrı, infertilite gibi belirtilere neden olabilmektedir. Rahim ağzı ve rahmin içerisinde yer alan düz kas dokusunda gelişen miyomlar iyi huylu tümörlerdir ve herhangi bir belirtiye neden olmamaları durumunda tedavi edilmeleri gerekmez. En sık 35-45 yaş aralığında görülen miyomlar menopoz dönemi sonrasında küçülme gösterir.
Miyom Belirtileri Nelerdir?
Miyomların neden olduğu belirtiler konumlandıkları alana göre farklılık gösterebilmektedir. En sık görülen miyom belirtileri yoğun adet kanaması, adet dönemi dışında görülen kanamalar, cinsel ilişki sırasında ağrı ve sık sık idrara çıkma isteğidir. Karın ve rahim bölgelerinde büyüme, kabızlık ve infertilite de sık görülen miyom belirtileri arasındadır.
Miyomların Tüp Bebek Tedavisine Etkileri
Miyomların tüp bebek tedavi başarısında ciddi etkileri vardır. Miyomların tüp bebek tedavisini nasıl etkileyeceğini belirleyen ana faktör miyomların konumudur. Rahmin dışında konumlanan miyomların tüp bebek başarısında herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Rahmin orta bölgesinde konumlanan ve kas dokusunun yoğunlaştığı bölgelerde görülen miyomlar tüp bebek tedavisini olumsuz şekilde etkilemektedir. Miyomların tüp bebek tedavisini olumsuz yönde etkilemesi durumunda cerrahi yöntemlerle alınmaları gerekmektedir.
Hangi Miyomların Alınması Gerekir?
Hangi miyomların çıkartılması gerektiğine hastanın belirti şiddeti ve miyomların konumlarına göre karar verilmektedir. Miyomun çapı beş santimden büyükse, miyom devamlı olarak büyüme gösteriyorsa ve hastanın belirti şiddeti artıyorsa cerrahi yöntemlerle alınması gerekmektedir. Hastada herhangi bir belirti ve büyüme görülmezse hastanın jinekolojik olarak takip edilmesi yeterli olacaktır.
Miyomu Olan Hastalarda Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Hangi Yollar İzlenir?
Miyomlar bulundukları konuma göre kısırlık gelişmesine neden olabilmektedir. Miyomlar, endometriyal boşluğun şeklinin bozulmasına neden olabilir, tüp kanalına erişime engel olabilir ve endometriyal kanlanmaya neden olarak sperm hareketliliğine engel olabilir. Submüköz ve endometriyal boşluğa çıkıntı yapan intramural miyomlarda infertilite gelişmesine neden olabilmektedir. Tüp bebek tedavisinden önce miyomların cerrahi yöntemle alınmasının başarıyı arttırdığı düşünülmektedir. Robotik Miyomektomi operasyonları açık cerrahi ve laparoskopik cerrahinin- iyi taraflarını bir araya getirerek güvenli ve başarılı uygulama imkanı sağlamaktadır. Günümüzde miyomların alınmasında en sık robotik cerrahi yöntemine başvurulmaktadır.
İnfertilite (Kısırlık) ile ilgili tüm
sorularınız için bize ulaşın(0530) 877-10-57
Hakkımda
Prof. Dr. Fatih Şendağ
Kadın Hastalıkları, Robotik Cerrahi, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
İnfertilite nedenleri arasında yer alan çikolata kisti, myom, polikistik over tedavilerinde laparoskopik cerrahi ve robotik cerrahide uzman. Aşılama tüp bebek ve günümüz teknolojileri bilimsel gelişmeleri ile mümkün olan infertilite tedavileri konusunda 2005 yılından beri hizmet vermekte. Devamı