Tüp Bebek
Embriyo Dondurma
Embriyo dondurma işlemi, embriyoları koruyan kültür solüsyonları (krioprotektanlar) içerisinde dengelenip özel bir makine sayesinde kademe kademe soğutulup dondurulması ve sıvı nitrojen (-196C) içerisinde depolanmasıdır.
Tedavi gören anne adayımıza en iyi kalitedeki embriyolar seçilerek transfer edildikten sonra geriye kalan embriyoların içinden en iyi kalitede olanları seçilip çiftimizin de onayı ile dondurularak saklanmaktadır.
Embriyo dondurmada ki önem, ilk transfer işlemi sonrasında gebelik elde edilememiş ise yada çiftimizin ikinci bir çocuk isteği durumunda dondurularak saklanan embriyolar çözülerek yeniden anne adayımızın rahmine yerleştirilebilir. Bu işlem sayesinde anne adayımızın yumurtalıklarının ilaçla uyarılmasına ve yumurta toplama işlemine gerek kalmaz. Hastanemizde 3 ila 5. gün embriyoları vitrifikasyon (dondurma, cam’laştırma) yöntemi ile başarılı bir şekilde saklanmaktadır. Embriyolar dondurulduktan sonra, yasalar tarafından belirlenmiş olan 5 yıl boyunca bu yöntem ile saklanabilmektedirler.
Bu yöntem sayesinde, tedavi sonrasında kalan embriyoların dondurulması çiftlerimiz için daha ekonomik, fiziksel ve psikolojik olarak daha az yorucu ve daha kısa sürede oluşan bir tedavi şansını doğurmaktadır.
Polikistik over sendromu olan anne adaylarımızda yumurtalıkların kullanılan hormon ilaçlarına karşı aşırı bir cevabı olursa bu etkilere ‘’ovaryen (yumurtalık) hipertimulasyon sendromu ‘’ denir. Elde edilen bütün yumurtalar toplanarak oluşan embriyolar dondurularak daha sonra hastaya transfer edilmek üzere saklanmaktadır.
Tüp bebek tedavisi sırasında endometrium kalınlığı (rahim zarı kalınlığı) yetersiz görüldüğünde, endometrial polip (rahim içi kalınlaşması) tespit edildiğinde yada transfere yakın zamanda kırılma kanaması olduğunda embriyolar dondurulup daha sonra transfer edilmek üzere saklanır. Kanser kemoterapisi ya da radyoterapisi öncesinde embriyo dondurulması önerilmektedir.
Tüp bebek tedavisi sırasında endometrium kalınlığı (rahim zarı kalınlığı) yetersiz görüldüğünde, endometrial polip (rahim içi kalınlaşması) tespit edildiğinde yada transfere yakın zamanda kırılma kanaması olduğunda embriyolar dondurulup daha sonra transfer edilmek üzere saklanır.
Kanser kemoterapisi ya da radyoterapisi öncesinde embriyo dondurulması önerilmektedir.
Embriyo Dondurma İşlemleri (Vitrifikasyon)
Tüp bebek denemesinde gebelik elde edilememesi veya doğumla sonlanan bir gebeliğin ardından çiftin tekrar bebek sahibi olmak istemesi gibi nedenlerle daha önce kendi sperm ve yumurta hücrelerinin döllenmesiyle elde edilen ve dondurulan embriyoları çözülüp kadın rahmine yerleştirilerek gebelik sağlanabilmektedir. Embriyo dondurma işlemi uzun süreli hormon ilaçlarının kullanımı zorunluluğu ve tüp bebek işlemindeki birçok aşamanın atlanmasına olanak sağladığından oldukça avantajlı bir yöntemdir. Embriyolar 1. Gün-6. Gün arasında gelişimlerinin her aşamasında dondurulabilmektedir. Çözme işlemi sonrasında yüksek sayıda canlı embriyo elde edilebilmesi için dondurma işleminin özel bir teknikle uygulanması avantaj sağlamaktadır. Embriyo dondurma işleminde kullanılan son teknoloji vitrifikasyon yöntemidir.
Dondurulmuş embriyo en fazla kaç yıl saklanabilir?
Bilimsel çalışmalar neticesinde dondurulan embriyoların 10-15 süresince saklandığında dahi sağlıklı gebelik şansının bulunduğunu göstermektedir. Ülkemizde sağlık bakanlığı tarafından embriyoların en fazla 5 yıl saklanmasına izin verilmektedir. Hastanın bir daha embriyo elde edebilme şansı bulunmaması durumunda bu süre bakanlık izniyle uzatılabilmektedir.
Vitrifikasyon
Vitrifikasyon, camlaştırarak dondurma anlamına gelen modern embriyo dondurma yöntemidir. Konsantrasyonu yüksek dondurma solüsyonlarıyla ani ısı düşüşü sağlanarak hücre etrafında hızla cam bir katı yüzey oluşmasıyla uygulanmaktadır. Klasik embriyo dondurma yönteminde yavaş ve kontrollü şekilde hücrelerin etrafında buz kristalleri oluşturularak hücre canlılığı korunmaya çalışılmaktadır. Vitrifikasyon yönteminde embriyolar klasik yönteme kıyasla 600 ile 1000 kat daha hızlı dondurulmaktadır. Klasik yöntemde embriyoların travmalar nedeniyle canlılığını koruyamama olasılığı mevcuttur.
Vitrifikasyon yönteminde embriyoların %95’inden fazlası canlılığını koruyabilmektedir. Klasik embriyo dondurma yöntemi 3 saat civarında sürerken vitrifikasyon yöntemi ortalama olarak 10 dakika sürmektedir. Dış ortama çok daha az maruz kalan embriyonun transfer durumunda gebeliğe dönüşme şansı, klasik yöntemle dondurulan diğer embriyoya göre oldukça yüksektir. Vitrifikasyon yöntemi ile taze embriyo transferlerinki kadar yüksek gebelik oranları elde edilebilmektedir. Çözme işleminin de deneyimli bir ekip tarafından gerçekleştirilmesi yüksek gebelik şansı sağlayan faktörler arasındadır.
Tüp Bebek ile ilgili tüm
sorularınız için bize ulaşın(0530) 877-10-57
Hakkımda
Prof. Dr. Fatih Şendağ
Kadın Hastalıkları, Robotik Cerrahi, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
İnfertilite nedenleri arasında yer alan çikolata kisti, myom, polikistik over tedavilerinde laparoskopik cerrahi ve robotik cerrahide uzman. Aşılama tüp bebek ve günümüz teknolojileri bilimsel gelişmeleri ile mümkün olan infertilite tedavileri konusunda 2005 yılından beri hizmet vermekte. Devamı