Varikosel Nedir?

Varikosel Nedeni İle Kısırlık Oluşması

Erkek infertilitesinde en sık rastlanılan anormalliklerin başında varikosel gelmektedir. Varikosel yıllardır kısırlığın en fazla suçlanan nedenlerinin başında gelmiştir. Varikosel ile kısırlık ilişkisini değişik perspektiflerden incelemekte yarar vardır. Pampiniform pleksus adı verilen ve testislerden kirli kanı taşıyan damar sistemindeki genişlemelere varikosel adı verilmektedir. Varikosel gözle görülebilir, elle hissedilebilir veya Bugün için sadece klinik varikoselin yani gözle görülen veya elle hissedilen varikoselin önemi olduğu kabul edilmektedir. Daha önce eşini gebe bırakmış olan erkeklerin %20 sinde varikosel bulunmaktadır. Kadının normal olduğu kısır çiftlerde ise varikosel görülme oranı %35- %40 civarındadır. ABD de askere alınan genç erkeklerin %25 inde klinik varikosel görülmüştür. Bu erkeklerin daha sonraki uzun dönem takiplerinde varikoseli olan ve olmayanların eşlerini gebe bırakabilme oranlarında farklılık saptanmamıştır.


Doppler ultrason incelemesi ile saptanabilir. Doppler ultrason ile saptanan varikosellere subklinik varikosel adı verilir. Varikoseli olan erkeklerde kısırlık dışında en belirgin yakınma kronik kasık ağrısı ve baskı hissidir.

Varikoselin nasıl kısırlık yaptığına dair herkes tarafından kabul gören bir teori yoktur. Varikoseli olan erkeklerin menilerinde stres paterni adı verilen sperm morfoloji ve hareket bozukluğu görüldüğü söylenmiş olsa da benzer bozuklukların varikoseli olmayan erkeklerde de görülmüş olması bu bulgunun önemine gölge düşürmektedir. Varikoseli olan erkeklerde sperm sayı hareketlilik ve yapısal özelliklerinde varikoseli olmayan erkeklere oranla farklılık maalesef bütün çalışmalarda gösterilmemiştir.

Varikoselin bugün için tedavisi cerrahidir. Mikro cerrahi ile spermatik ven ligasyonu adı verilen bir operasyonla variköz genişleme gösteren damarlar bağlanır. Bu operasyon endoskopik olarak yapılabileceği gibi radyolojik embolizasyon teknikleri de kullanılabilir. Tekniklerin birbirleri ile karşılaştırmalı çalışmaları olmadığından hangisinin daha üstün olduğu konusunda kesin bir görüş birliği yoktur. Genel olarak ürologlar arasında kabul gören görüş subklinik varikosellerin tamirinin herhangi bir faydası olmadığı şeklindedir. Klinik yani elle hissedilen veya gözle görülen varikosellerin özellikle kronik kasık ağrısı veya baskı hissi ile beraber olanlarının ve adolesan çağda görülen varikosellerin tedavi edilmeleri konusunda da görüş birliği mevcuttur.

Ürologlar tarafından yaygın olarak yapılsa da androloglar ve jinekologlar tarafından daha süpheci bir şekilde yaklaşılan konu ise semen parameterleri bozuk infertil erkeklerde varikosel tamirinin yararı olup olmadığıdır. Yapılan randomize çalışmaların topluca irdelenmesinde varikosel tamiri yapılan ve yapılmayan erkeklerin eşlerini gebe bırakabilme şanslarında herhangi bir değişiklik olmadığı gözlenmektedir. Özellikle azospermi veya şiddetli oligospermi (sperm sayısı 0 olan veya ml de 1 milyonun altında olan erkekler) olgularında varikosel tamirinin yeri yoktur. Sperm sayısı 5 milyonun üzerinde olan, kadının genç olduğu ve kısırlık süresinin kısa olduğu olgularda ise varikosel tamiri düşünülebilir.

Ameliyat sonrası tekrarlayan varikosellerde ise ikinci bir cerrahinin hastanın yakınmaları olmadıkça yeri yoktur. Sonuç olarak bugün varikosel özellikle kısır çiftlerde çok fazla ve çoğu zaman gereksiz tanı alan ve çoğu zamanda gereksiz tamir edilen bir olgudur. Varikosel ile kısırlık ilişkisinin tam netleşmemesi ve tedavinin faydası gösterilememesi nedeniyle biz varikoselleri bugün için kısırlık araştırmasında rastlanılan tesadüfi bulgular olarak değerlendiriyor ve yaklaşımın da buna göre olmasını öneriyoruz.


Erkek İnfertilitesinde Varikosel Tedavisi ile
ilgili tüm sorularınız için bize ulaşın(0530) 877-10-57

Hakkımda

Prof. Dr. Fatih Şendağ

Kadın Hastalıkları, Robotik Cerrahi, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

İnfertilite nedenleri arasında yer alan çikolata kisti, myom, polikistik over tedavilerinde laparoskopik cerrahi ve robotik cerrahide uzman. Aşılama tüp bebek ve günümüz teknolojileri bilimsel gelişmeleri ile mümkün olan infertilite tedavileri konusunda 2005 yılından beri hizmet vermekte. Devamı


dr@fatihsendag.com
0530 877 10 57

Bizi seçtiğiniz için teşekkürler

Sizden Gelenler

  • Sibel A.
    Çanakkale'den geldim ve Fatih Şendağ doktorumdan çok memnun kaldım güleryüzü ve memnuniyetinden dolayı.Gayet başarılı bir doktor.İnşallah bebeğimizi kucamıza alınca daha çok sevinicez saygı ve sevgilerimizle.
    Sibel A.
  • Canan Yorulmaz
    2016 yılında tüp bebek tedavisine başladım. Beş defa başarısız transfer ile sonuçlandı. Bu olumsuzlukların sonucunda doktor arayışına başladık. Aile dostumuzun tavsiyesi ile Prof.Dr. Fatih Şendağ doktorumuzu tanıdık. İlk görüşmemizde adonomiyozis olduğunu ve bu şekilde hamileliğin zor olduğunu ifade etti. Ameliyat olmam gerektiğini, ben ve eşimle beraber daha önceki beş defa başarısızlıkla sonuçlanan tüp bebek tedavisini göz önünde bulundurarak, Prof.Dr. Fatih Şendağ çok başarılı bir doktor olduğu ve O’na güvendiğimiz için ameliyat olmaya karar verdik. Ameliyatım çok başarılı geçmesi, operasyon sonrası bize her konuyu ve tedaviyi titizlikle anlatması, Doktorumuz Fatih Şendağ’ı tanımamız bizi çok mutlu etti.
    Canan Yorulmaz

Detaylı Bilgi İçin

Bize Ulaşın