
Tüp Bebek Şansınızı Artırmanın Beş Temel Kuralı
Eylül 29, 2021
Tüp Bebek Öncesi Çiftlerin Değerlendirilmesi
Eylül 29, 2021Anamnez ve Jinekolojik Muayene
Anamnez nedir?
İnfertiliteve jinekolojik problemler nedeniyle kliniğimize başvuran çiftlere uygulanan ilk işlem dikkatli bir öykü alımı'dır. Tıp dilinde öykü alma işlemine (Anamnez) adı verilmektedir.
Doktorumuz tarafından çiftlerden Anamnez alınırken tıbbi özgeçmiş, alışkanlıklar ve mesleki koşulların sorgulandığı bir görüşme yapılır. Bu görüşmede ayrıntılı bir şekilde olabilecek infertilite sebepleri aranır.
Anamnez formuhazırlanırken önemli olarak çevresel etkiler sorgulanır. Çiftlerin çalışma ortamlarında maruz kalabilecekleri toksik maddeler, çalışma koşulları ve stres durumu göz önüne alınır.
Ayrıca, çiftin evlilik süresi, daha önce herhangi bir infertilite (kısırlık) araştırılması yapılarak tedavi görüp görmedikleri ve korunma yöntemi kullanıp kullanmadıkları sorulur.
Ek olarak anamnez de hastanın adet (regl) düzeni, adetlerinin sancılı geçip geçmediği, cinsel birliktelik sırasında ağrı, yanma, akıntı gibi şikayetlerin olup olmadığı araştırılır.
Bu bilgilere ek olarak endokrinolojik hastalıklara yönelik de tıbbi öykü alımı yapılır.
Çiftin geçmişte geçirdiği operasyonlar, hastalıklar, kullandığı ilaçlar kaydedilip ilişkili bir durum varsa araştırılır
Sigara, alkol kullanımı ve beslenme alışkanlıkları araştırılır.
Cinsel ilişki sıklığı ve bu ilişki esnasında yaşadıkları sorunlar ile sonrasında vajinal duş alınıp alınmadığı sorulur.
Ardından Çiftimizin genel muayeneleri yapılarak gerek görüldüğü takdirde tansiyon ve kilo ölçümleri de yapılır.
Jinekolojik Muayene
Çok kısa bir vakit almasına rağmen jinekolojik muayene çoğu kadında heyecan ve gerilime sebep olur. Bu korku ve endişeler özellikle ilk defa muayene olacak hastalarda doruk noktasındadır.
Jinekolojik muayeneler önemlidir..Düzenli olarak yapılan jinekolojik muayene bilinçli her kadın için sağlığın vazgeçilmez bir öğesidir.
Her hangi bir şikayet olmaksızın cinsel yönden aktif olan bir kadının yılda en az bir kere muayene olması son derece önemlidir. Bu muayeneler sayesinde kanser dahil pek çok hastalığı erken evrede teşhis etmek mümkün olduğu gibi tedavileri de çok kolay yöntemlerle sağlanabilmektedir.
İnfertilite (kısırlık) sebebiyle merkezimize başvuran çiftlerimizden dikkatli bir şekilde tıbbi öyküleri (anamnez) alınarak ardından jinekolojik muayeneleri yapılır. Çiftlerimiz her zaman bir bütün olarak düşünülmekte olduğu için hem erkek hem de kadın ayrıntılı bir şekilde fiziki muayeneden geçirilir.
Jinekolojik muayene neleri içermektedir?
Jinekolojik muayenede, kadın dış genital organların muayenesinin yanı sıra, vajina, serviks (rahim ağzı), uterus (rahim) ve adneksler (yumurtalık ve tüpler) değerlendirilerek, herhangi bir iltihap varlığı (örneğin akıntı) ve rahim ağzının yapısı araştırılır.
Vajinal ultrason ile uterus ve overler (yumurtalıklar) değerlendirilir; smear (rahim ağzından sürüntü) alınır. Uterus iç dokusu (endometrium) ve over ölçümleri yapılır.
Erkeklerdeki ürolojik muayenelerde nelere bakılır?
Erkeğin ürolojik muayenesinde inmemiş testis olasılığına karşı, testislerin skrotumda (testislerin içinde bulunduğu cilt kesesi) olup olmadığı araştırılır.
Testis hacmi ve dış genital organ yapısı incelenir.
Testisler varikosel (testis damarlarında genişleme) açısından da değerlendirilip yapılan ürolojik muayene sonrasında gerekirse "skrotal doppler ultrasonu" istenir.